KAJ JE POMEMBNO PRI IZBIRI POSTELJNINE ZA TURISTIČNI OBJEKT

Nakup posteljnine je običajno še zadnje dejanje pri opremljanju spalnic v objektu. Posteljno perilo je tisto, ki spalnico spremeni v prijeten (ali manj prijeten) prostor počitka in sprostitve, zato si je vredno vzeti dovolj časa za premislek in izbiro.

Poleg tega, da za svoje goste želite le najboljše, je pri izbiri dobro upoštevati še vrsto drugih dejavnikov.

  1. VRSTA TKANINE

Vrsta tkanine igra izjemno veliko vlogo pri izbiri posteljnine, saj z njo dosežemo želeni učinek tako na videz prostora, kot na počutje gosta. V hotelski dejavnosti se za posteljno perilo najpogosteje uporabljajo naslednje tkanine:

  • PLATNO: je običajno izdelano iz 100% bombaža. Je narejeno v platno vezavi, kjer se izmenično križata votek in osnova in je najbolj gosto tkana tkanina. Je obojestranska, to pomeni, da ima enak videz na obeh straneh. Je trpežna in obstojna tkanina. V primerjavi z ostalimi se precej mečka in jo je potrebno temeljito zlikati.
Hotelska posteljnina PLATNO
Bela hotelska posteljnina 2.
Hotelska posteljnina MONTANA, pak. 5/1
  • DAMAST: je tkanina, ki ima vtkan vzorec. Vzorec je narejen z menjavo različnih vrst atlas tkanja, tako da ima vzorec na sprednji strani svetleč videz, prostor med vzorcem pa mat videz. Damast je lahko narejen iz 100% bombaža ali pa iz mešanih vlaken. Izdelan je iz fino obdelanih niti, zato je eleganten, hkrati pa trpežen. Praviloma je likanje lažje kot pri platnu.
  • SATEN: je tkanina v atlas tkanju. Ker pa je izdelana le iz ene vrste tkanja brez menjave, je njen videz gladek. Na sprednji strani ima nežen svetleč videz, na zadnji strani pa mat videz. Saten za posteljnine je gosto tkan, uporabljene so tanjše niti kot pri damastu, zato je tkanina običajno nekoliko nižje gramature, bolj lahka in nežna na otip. Ima eleganten in luksuzen videz. Praviloma se dobro lika.
  • KREP ali MEČKANKA: je lahko bombažna ali pa iz mešanih vlaken. Ima značilen »zmečkan« videz, ki je obstojen tudi po pranju. Ta videz v proizvodnji dosežejo tako, da blago tkejo z nitmi različnih napetosti. Zato je končni izdelek tkanina z nagubano površino. Takšne tkanine ni potrebno likati, zato je posteljnina iz mečkanke zelo priljubljena, saj pomeni prihranek časa in energije. Vendar se po obstojnosti mečkanka ne more primerjati z ostalimi zgoraj navedenimi tkaninami, zato je ne priporočamo za objekte z veliko frekvenco obiska in zelo pogostimi cikli pranja.
  • JERSEY: se uporablja za napenjalne rjuhe. Priljubljen je predvsem zaradi dejstva, da ga ni treba likati. Jersey je za razliko od ostalih omenjenih materialov pletenina, zato je ne glede na kakovostni razred in ceno, manj trpežen. Sčasoma se razvleče in izgubi prvotno napetost, zato so potrebne pogostejše menjave. Enako kot mečkanka je primeren za objekte z manjšo frekvenco obiska.

2. NAČIN PRANJA IN SUŠENJA

Če bo za vaše posteljno perilo skrbela pralnica, priporočamo izbiro najbolj trpežnih tkanin. V pralnicah perejo perilo različnih uporabnikov, ki se razlikuje tudi po stopnji umazanosti. Zato običajno uporabljajo precej močna sredstva in visoke temperature, zaradi česar se perilo hitreje obrabi.

Če boste za pranje in sušenje perila skrbeli sami, s svojim osebjem in stroji, potem boste perilu lahko posvetili več pozornosti ter tako poskrbeli za nego, ki je najbolj primerna vrsti tkanine.

3. BARVA

Najpogostejša izbira je bela barva, ki daje občutek čistoče in svežine. Belo perilo lahko peremo pri najvišjih temperaturah, lahko uporabimo belilo, odstranjevalce madežev. Bela posteljnina bo najdlje ohranila svežino ter lep in kakovosten videz, če je izdelana iz 100% bombaža. Tkanine z vsebnostjo poliestra sčasoma porumenijo in povrnitev beline ni možna niti z uporabo belil.

Če si želite v svojem objektu barvno posteljnino, je potrebno izbrati takšne tkanine, ki so barvane z obstojnimi barvami. Praviloma specializirano hotelska posteljnino barvajo z barvami, ki prenesejo visoke temperature in močna sredstva ter dolgo ohranijo kakovost barve.