Organski bombaž in certifikat GOTS

Izdelki iz organskega bombaža s certifikatom GOTS, morajo izpolnjevati stroge zahteve v procesu pridelave bombažnih vlaken.

GOTS (Global Organic Textile Standard) je vodilni svetovni standard za označevanje tekstilnih izdelkov, ki vključuje ekološke in socialne kriterije za ocenjevanje in certificiranje celotne dobavne verige tekstila. Za pridobitev tega certifikata morajo biti izpolnjene zahteve v celotnem procesu, od proizvodnje surovine do končnega izdelka, z jasnim označevanjem za zagotavljanje verodostojnosti. Na ta način se zagotavlja kakovosten, zdrav in varen tekstil. Izdelki, ki lahko pridobijo GOTS certifikat, so: vlakna in preje, tkanine, oblačila, izdelki hišnega tekstila, jogi vzmetnice za postelje, izdelki za osebno higieno, kakor tudi vsi tekstilni izdelki, ki so namenjeni za kontakt s hrano.

Tekstilni izdelek, ki nosi GOTS oznako, mora vsebovati najmanj 95% certificirano organskih vlaken. Organska vlakna so tista, ki so proizvedena brez uporabe sintetičnih pesticidov, insekticidov ali herbicidov in brez uporabe gensko spremenjenih organizmov (brez GMO). Gre za organski način pridelave, ki ohranja zdrav ekosistem, zemljo in ljudi. Organska pridelava bombaža je v celoti ločena od konvencionalne proizvodnje bombaža.

Podrobnejše informacije so na voljo na uradni spletni strani organizacije GLOBAL STANDARD GOTS.