Praktični namigi za ravnanje s posteljnino

Za dolgo obstojnost in ohranjanje negovanega in svežega videza posteljnine je pomembno, kako s posteljnim perilom ravnamo od prvega dne uporabe. V nadaljevanju je nekaj osnovnih napotkov, ki vam bodo pomagali pri tem.

  1. NOVI IZDELKI

Popolnoma novo posteljnino je potrebno pred prvo uporabo obvezno oprati. Prvo pranje naj ne bo pri najvišji dovoljeni temperaturi, temveč nekoliko nižji.  To preprečuje prekomerno in hitro krčenje, hkrati pa je dobro za ohranjanje mehkobe tkanine in njene površine.

Novi izdelki lahko vsebujejo odvečne ostanke iz postopka barvanja tekstila, zato je priporočljivo, da obarvane izdelke peremo ločeno prvih nekaj pranj. Če imamo perilo različnih barv, je dobro, da prvič vsako barvo peremo ločeno. Poskrbimo, da se vlažni ali mokri izdelki različnih barv ne dotikajo.

  1. OZNAKE ZA VZDRŽEVANJE

Pred prvim pranjem vedno natančno pregledamo vse oznake za vzdrževanje. Najbolje je upoštevati oznake, ki se nahajajo na všivnih etiketah. Včasih se namreč zgodi, da se oznake na zunanji embalaži razlikujejo od oznak, ki so všite na sam izdelek.

Nikoli ne peremo ali sušimo pri temperaturi, ki presega dovoljeno. Občasno je bolje, da peremo ali sušimo pri nižji temperaturi, če nam to dopušča stopnja umazanosti. Na ta način bomo zagotovo podaljšali življenjsko dobo perila.

  1. DOZIRANJE PRALNEGA SREDSTVA

Za pravilno in popolno nego je bistvenega pomena kako doziramo pralna sredstva. Najbolje se je seveda držati navodil proizvajalca sredstva. S prevelikim doziranjem ne bomo dosegli boljšega učinka, bomo pa preobremenili tkanino in to se bo poznalo na njenem videzu in obstojnosti.

Če uporabljamo mehčalec, pri tem pazimo da ga ne doziramo preveč. S preveč mehčalca lahko dosežemo nasproten učinek. Belo perilo bo izgubilo belino, barvno perilo bo izgubilo svež videz barv, vsaka tkanina pa bo izgubila svojo čvrstost in se bo prej obrabila. Zaradi tega je dobro razmisliti o alternativah, kot so naravni »mehčalci«: soda bikarbona, vinski kis ipd. Hkrati bomo s tem poskrbeli tudi za naše okolje.

  1. POLNJENJE PRALNEGA IN SUŠILNEGA STROJA

Če je v pralnem ali sušilnem bobnu preveč perila, se bo tkanina prekomerno zmečkala in jo bo težko zlikati. Prav tako bo slabša učinkovitost pralnega sredstva, zato perilo ne bo optimalno oprano, videti bo posivelo in obrabljeno. Pri sušenju pazimo, da perila ne presušimo, saj bomo zaradi tega imeli težavo dobro zlikati perilo. Za najboljši rezultat je priporočljiva vlažnost perila okrog 25%.

  1. UMAZANO PERILO, MADEŽI

Če je le možno, umazano perilo peremo takoj po uporabi. Znano je namreč, da je stare madeže veliko težje odpraviti kot sveže. Zastarani madeži, še posebej tisti, ki vsebujejo veliko tanina (od vina, od temnega sadja…) potemnijo in jih je kasneje praktično nemogoče odstraniti.

Vedno je boljše, da si za svež madež takoj vamemo dovolj časa in ga čimprej ustrezno tretiramo, da se po pranju ne bo več poznal. Madež, ki ostane po pranju (»zaprano perilo«), bo najverjetneje tam ostal tudi po kasnejših pranjih in ga ne bomo mogli več odstraniti.

Vlažno perilo nikoli ne pospravimo v vrečko ali nekam v zaprto. V takšnem okolju se bo hitro razvila plesen, madežev od plesni pa ne bomo mogli odstraniti. Če perila ne bomo mogli takoj oprati, ga vsaj dobro posušimo in nato pospravimo na suho do takrat, ko ga bomo lahko oprali.

  1. BARVANO PERILO

Dejstvo je, da skoraj vsi sodobni detergenti za pranje tekstila vsebujejo belilna sredstva, tudi univerzalni detergenti namenjeni pranju vseh vrst perila. To je vsekakor dobrodošlo in je prednost pri pranju belega perila.  Če pa gre za barvno perilo, pa belila povzročijo hitrejše bledenje barv. Tako že po nekaj pranjih opazimo zbledelost barv in videz stare tkanine.

Da bi se temu izognili, za pranje barvnega perila uporabljamo samo namenske detergente, ki resnično ne vsebujejo belilnih sredstev. Le na ta način bomo ohranili barve in njihovo svežino. To velja tudi za profesionalno, hotelsko perilo, ki je barvano s specialnimi obstojnimi barvi. Če je v detergentu belilo, potem bo zbledela še tako kakovostna in specialna barva.

V profesionalnih pralnicah je običajna in pogosta uporaba klora zaradi zagotavljanja maksimalne higiene. Pravo hotelsko perilo je načeloma izdelano tako, da je dovoljena uporaba klora. Vendar tudi v primeru klora velja pravilo »manj je več« in če je le možno, se za daljšo obstojnost perila izogibajmo kloru. Hkrati bomo s tem prispevali k varovanju okolja in naravnih virov.